Hr fläderbärsproducenten

Karl-Rudolf Lundgren

kommenterar den lokala politiken!

Sänt 30 maj 2016

Långt kvar.

Karl-Rudolf besökte Vårdskrapan å Gillberga nyligen för vaccinering och fick veta av sköterskan att det för närvarande rådde 6 procents överbeläggning å sjukhuset, att jämföra med önskvärda 90-95 procent!!??


Norge.

Karl-Rudolf berättade för varmkorvskiosk-innehavare, hr Teodor Frelen att han samma dag fått ett fax från Norge. Det var frankerat med två frimärken.


Karl-Rudolf räknar.

Karl-Rudolf förtäljde vid en pensionärsträff å Folkets Hus helt nyligen att det finns tre sorters människor. De som kan räkna och de som inte kan.

Sänt 16 maj 2016

Djup depression.

Karl-Rudolf berättar om sin vän doktor Svensson, överläkare å Vårdskrapan i Gillberga.  Svensson hade avslöjat: ”Den kvinnliga patienten har varit deprimerad ända sedan hon började träffa mig”.


Aj, aj.

Doktor Svensson hade också berättat om en annan patient. ”Smärtan kommer när patienten ligger raklång med båda benen å ryggen”.


Superkondis.

Till sist hade Svensson ytterligare en patient som han kallade lastbilschauffören. ”Lastbilschauffören har så god kondition att han åker en mil utan att bli andfådd i vanliga fall”.
Sänt 4 maj 2016

Orättvist.

Det tog oss 9 timmar att flyga hem å Sverige från Jamaica. För amerikanerna tog resan bara 3 timmar. Det är inte rättvist, sa Karl-Rudolf och menade att han måste åpeka missförhållandet å resebolaget.


Hoppsan.

Min pojkvän och jag beställde två enkelsängar i rummet när vi bokade. I stället fick vi en dubbelsäng. Nu håller vi er ansvariga för att jag blev gravid och vill ha ersättning för det, skrev  frkn konferensvärdinnan Tilda Munter i brev å resebolaget.


Alla lika.

Riksidrottsförbundet har efter påtryckningar från LO beslutat införa kollektivavtal å idrotten. Alla som deltar i svenska mästerskapen tilldelas varsin guldmedalj med tillhörande diplom, oavsett resultat och placering. Karl-Rudolf är mycket nöjd å vad han kallar modernisering, framsteg och rättvisa.
Sänt 18 april 2016

Att provocera.
Provokation å religiös natur har blivit vanligt, dvs. ett fåtal ser sig själva som ständigt provocerade och har sänkt ribban å nära noll-nivå, förklarar Karl-Rudolf, själv erfaren karikatyrritare. Jag är egentligen specialiserad å två personligheter; Scarlet Wolf och Carola Schen, men kan stundom rita en och annan profet, avslöjar Karl-Rudolf med illa dold belåtenhet. Jag tänker närmast å Göran Persson, förtydligar han.


Men allvarsamt å sammanhanget blir det först när det riktigt heliga blifva hånat. Allt handlar ju ytterst å sist om tandkräm. Pepsodent! Tidigare fanns vissa primitiva avarter i folktron, som saltat vatten eller att skära tänder nattetid. Men, med Pepsodent föddes alltings framtid och välsignelse. Där finns vissa uppstickare, men de äro alla fel ute. Colgate...Rena irrläran. På senare tid har Sensodyne och även Oral-B dykt upp på arenan. De äro icke harmlösa, utan lockar människor fel.


Att avbilda Pepsodent, att göra karikatyrer av den enda sanna krämen är kätterskt och skapar upprördhet. Ja, det är provocerande, för att inte säga kränkande mot oss alla som tror å Pepsodent och dess renande kraft. Ja, förkunnar Karl-Rudolf med emfas och röda kinder, så lär oss skrifterna å Tandläkarhögskolan. Tvivlen icke å dess helande kraft.....

April månad uti nådens tid.

// Karl-Rudolf.Sänt 11 april 2016

Karl-Rudolf med sin rikliga sjukdomsbild (i huvudsak inbillning) förklarar att han har svåra allergier. ”Jag är starkt allergisk mot hösnuva”, förklarar han. ”Dessutom är jag allergisk både mot Tim och Tej”, intygar han.


Karl-Rudolf framstår gärna som en person som förstår sig på det mesta. Nu yttrar han sig även om motorbranschen. ”Dieselbilar drar mindre bensin”, säger han i ett uttalande. ”Dessutom är det så att hälften av alla bilar i Europa är dieselbilar. I USA är det tvärtom.

Jag upplevde för några år sedan en otäck fordonsolycka, där föraren skadades i huvudet och en hel del diesel rann ut”, avrundar Karl-Rudolf sin sakliga framställning.Sänt 4 april 2016

Karl-Rudolf som har riklig erfarenhet av livet på lasarett, berättar om diagnoser ur verkligheten. Man kan stilla undra om man vågar besöka en sjukhusinrättning igen!


En kvinna som passerat 70 fick besked om att hjärtat var starkt och bra, men att hon måste återkomma omedelbart om hon blev medvetslös.


I ett annat fall skrev läkaren i journalen att patienten var medvetslös vid undersökningen, men att patienten i övrigt sade att han mådde bra.


I ett tredje fall börjar det faktiskt svindla en del. Man hade efter många om och men lyckats få en patient på sjukhusbalkongen för frisk luft, när denne hotade med att hoppa. Personalen uppfattade situationen som hopplös.
Sänt 29 mars 2016

Ljuv hämnd.

Om din granne förargar dig, giv till hans barn en trumpet, tipsar Karl-Rudolf, som är en mästare på hämndbegär och onda beteenden.


Jakttrofé.

Jag har frågat folk varför de har ett rådjurshuvud på väggen. Det vanligaste svaret är att de tycker rådjur är vackra, berättar Karl-Rudolf. Jag tycker att min fru är vacker, säger han, men har aldrig kommit på idén att..........


Känslig patient.

Karl-Rudolf berättar om ett svårartat fall från tiden han låg inlagd å Gillberga universitetssjukhus. Patienten tålde inte ost, mjölk eller smör, ej heller mamman och en äldre bror.Sänt 14 mars 2016

Mindre bra fallskärmar.

Bara för att man inte får in några klagomål behöver det inte betyda att alla fallskärmar fungerar perfekt, sade Karl-Rudolf när jag mötte honom häromdagen. Vi var färre medlemmar nu på årsmötet än för tre år sedan, lade han till som om det hade med varandra att göra.


Duktig boxare.

En dator slog mig nyligen i schack, berättade Karl-Rudolf lite generad. Men i kickboxning var jag överlägsen, tillade han och log igen.


Motion till riksdagen.

Karl-Rudolf har bett sin vän och riksdagsman ”Laken” från Västerås att skriva en Motion till Riksdagen om strängare straff. ”Välj mellan Gustavsberg och fängelse”, är budskapet.Sänt 7 mars 2016

Berömmelse.

Karl-Rudolf meddelade stolt när han mötte UNT:S reporter utanför busshållplatsen: “Doktorn har meddelat mig goda nyheter. Jag ska få en svår sjukdom uppkallad efter mig!”


Motionens betydelse.

Karl-Rudolf berättade vidare: “Man måste hålla sig i form. Min mormor började promenera sju  kilometer om dagen när hon fyllde 60. Idag är hon 97 och jag har ingen aning om var hon håller hus!”


Träffa folk.

Efter att ha avlyssnat ett seminarium nyligen, berättar Karl-Rudolf gärna om sina nya kunskaper. “Satsa på socialt kapital”, säger han. “Om du går på dina vänners begravning, kommer de på din”.Sänt 29 februari 2016

Kommunens mest kända industrirobot får nya uppgifter.

Uppacknings- och städroboten Holger, normalt hemmahörande å livsmedelsbutiken i Gåvan, har tillfälligt hyrts av Karamell- och spelboutiken inför stundande påsk, avslöjar Karl-Rudolf. Den är särskilt flink att sortera lösviktgodis i lagom mängd (2-3 kg), berättar Holgers ivriga ägare, fr livsmedelsbutiksinnehavare Henrietta Björk. Under de hektiska påskdagarna kommer Holgers repetitiva (oändliga) tålamod väl till pass, förklarar fr Henrietta.


Karl-Rudolf umgås dock med vidare planer inför stundande kommunalval. Holgers tålamod och smidiga gripklor förefaller särskilt lämpliga för att sortera och räkna valsedlar. Benägenheten att räkna särskilt populära karameller (orangefärgade med citrussmak) två gånger kan utnyttjas för att tilldela särskilt önskade partier en välkommen högre plats i mandatfördelningen, förklarar Karl-Rudolf och verkar vara överens med sig själv å detta uttalande.Sänt 23 februari 2016

Viktig handbok.
Karl-Rudolf, den knivskarpe analytikern av svårförstådda s.m.s. politiska infall och retoriska utfästelser, har skrivit den omåttligt populära och psykologiskt inriktade handboken ”Konsten att hantera besvärligt folk”. Densamma inhandlas numera flitigt, enligt Pingstkyrkans bokhandelsföreståndare Siwert Korum, av hart när varje kommunal förvaltningstjänsteman som uti sin dagliga yrkesgärning hava att servera kommunstyrelsens ledamöter diverse ideologiskt styrda utredningar och tillrättalagda fakta.
Fortsätter detta ett bra tag till får jag tillräckliga medel att köpa den av kommunen utdömda läroverksbyggnaden med 28 skolsalar, fyra toaletter och två kök förklarar en nöjd Karl-Rudolf.Sänt 11 januari 2016

Karl-Rudolf, den välkände (alternativt ökände) kommentatorn deltog i mötet med frenesi och blandade sig i det mesta som inte angick honom. Han lyssnade andäktigt, men inte till förnuft och logik. Karl-Rudolf är ju en person, som inte lider  av någon betydande självinsikt,  som ständigt  gör tillvaron åtskilligt osäkrare och vars främsta egenskap är ytligheten. Men i ett oväntat anfall av sunt förnuft förklarade han lika omsorgsfullt som öppningsbudet på en auktion för dem som orkade lyssna: ”När folk är överens med mig grips jag av en känsla att jag har fel. Och idag är alla överens. Jag är pessimist av naturen. Nu hör jag att allt går åt helvete, så inte kan jag klaga.”


Karl-Rudolf hade kunskap i vissa ämnen (mat), partiell kunskap i andra ämnen (sex och kubanska cigarrer) och starkt begränsad kunskap om allt annat. Han hade alltid en lista med motargument bredvid sig, för den händelse att han skulle hamna i debatt. Hans främsta argument rörande allting är att för den som fyllt 100 år är det mer eller mindre likgiltigt om världen går under i morgon.

Men nu fortsatte han: ”Det är till fördel att en politiker inte är för kunnig. Det är oftast en ren belastning och bör motarbetas. Det är därför som Lokala partiet är så framgångsrikt. Där finns även god moral liknande min egen. Jag tycker nämligen att det är gott med salamipizza, men får sån ångest när jag äter något som innehåller säd.

Men ni bör inse att det inte går att se på en naken att denne är politiker. Det utnyttjas flitigt av framgångsrika Finland i Sauna-kulturen. Många beslut och avtal och till gigantiska belopp har fattats under bastubad av statsmän i naket tillstånd, till EU-kommissionens förtret. Därför borde Lokala partiet i fortsättningen genomföra sina årsmöten i bastun.”


Så skrev K R Lindgren torsdagen den 11 februari 2016 från en parkbänk i vinterkyliga Gustavsberg.Sänt 20 december 2015


Karl-Rudolf löser flyktingkrisen.

Den långa flyktingkön ville aldrig ta slut. Trasiga, smutsiga, trötta kom de i ändlösa rader. Allt började med osämjan i byn. Trakasserier, kväden, knytna nävar och hårda ord, stundtals ett och annat tillhygge som kastades mot oskyldiga. Förföljelserna i förut så stolta Rödmossa var en tragisk sanning. Folk lämnade sina hem och flydde i långa rader.

Men, uttryckte Karl-Rudolf, som ville mildra nöden. Om folk bara gick två och två i bredd, skulle ju köerna endast blifva hälften så långa och problemet vara å hälften löst. Karl-Rudolf avsåg att framföra tanken å fru kommunalrådet Hildur af Palle kommande dag, då de traditionsenligt möttes å charken å matbutiken å kommunala huvudorten.

Under tiden undveko de flyende fientliga bygder som Enåker och Heby, som med kravallstaket och polisiära insatser försökte stoppa de flyende. Men dessa sökte sig till fredliga trakter och hamnade till sist å de gröna och böljande kullarna å Gillberga.


Men borgmästare Hr Owe Salig menade att köerna måste ses som olaga intrång och snarast stoppas. Dels hade Polismyndigheten (konstaplarna Hurtig och Modig) svårt med identifieringen då flertalet anländande saknade körkort. Valideringen av yrkeskunskaper var ett annat problem. Icke kunna personer med mångårig vana att styra häst och träplog plötsligt befinnas lämpliga att äntra en grönlackerad, åttaväxlad  Bolinder Munktell utan flerårig omskolning.


Som om problemen inte ville ta slut. Det saknas lediga stolar å förskolan sedan förskolefröken själv, Sivbritt Omsorg nedkommit med inte mindre än tvenne äppelkindade tvillingfröknar, som helt kräva hennes uppmärksamhet. Lågstadielärare Simon Lusth gjorde å sin sida gällande att inga skolbänkar fanns att uppbringa å hans klassrum sedan han av facket tagits ut i strejk.

Här grep ånyo Karl-Rudolf in och menade att de nyanlända kunde placeras å lediga gymnasieplatser. Sålunda skulle alla beredas skolgång och studentexamen uppnås redan vid tio- års ålder. Detta är en kostnadsmässigt fördelaktig lösning och skola inte de milsvida köerna längre utgöra ett hotande problem.

Genom eftertanke och förnuft kunna alla samhällsproblem lösas på ett fördelaktigt vis, avslutade Karl-Rudolf sin utläggning för häpna reportrar.Sänt 25 januari.

Karl-Rudolf Lundgren å Runhällen berättar att...


Religioner har bekämpat varandra i 2000 år. Ändå bottnar de i en och samma Gud. Allihop!


De senaste veckorna har präglats av skarpa skott, död och förlamning, tillsammans med det simpla budskapet "Bara vi sitter å den rätta sanningen. Ingen får häda vår profet."


Provokation av religiös natur har blivit vanligare, dvs. några få ser sig ständigt provocerade och har egentligen bara sänkt ribban till nära noll-nivå, förklarar Karl-Rudolf, själv erfaren karikatyrritare. Jag är egentligen specialiserad å två personligheter; Scarlet Wolf och Carola Schen, men kan stundom rita en och annan profet, avslöjar Karl-Rudolf med illa dold belåtenhet. Jag tänker närmast å Göran Persson, förtydligar han.


Men allvarsamt å sammanhanget blir det först när det riktigt heliga blifva hånat. Allt handlar ju ytterst å sist om tandkräm. Pepsodent! Tidigare fanns vissa primitiva avarter i folktron, som saltat vatten eller att skära tänder nattetid. Men, med Pepsodent föddes alltings framtid och välsignelse. Där finns vissa avarter, men de äro alla fel ute. Colgate...Rena irrläran. På senare tid har Sensodyne och även Oral-B dykt upp på arenan. De äro icke harmlösa, utan lockar människor fel. Att avbilda Pepsodent, att göra karikatyrer av den enda sanna är kätterskt och skapar upprördhet. Ja, det är provocerande, för att inte säga kränkande mot oss alla som tror på Pepsodents renande kraft. Ja, förkunnar Karl-Rudolf med emfas och röda kinder, så lär oss skrifterna å Tandläkarhögskolan. Tvivlen icke å dess helande kraft.....Karl-Rudolf Lundgren å Runhällen informerar och kommenterar!


Sänt 24 januari 2015

Riksidrottsförbundet

har tagit starka intryck av den betygsfria skolan, upplever Karl-Rudolf. Skola man således vid nästkommande svenska mästerskap införa ny regler, att tills vidare försöksvis tillämpas å höjdhoppstävlingen och spjutkastningen. Någon besvärande ribba ska inte läggas å hoppställningen, erfar den förundrade allmänheten. Istället ska den tävlande efter genomfört hopp medelst intervju förklara hur hoppet upplevdes och vilken höjd som troligtvis passerades. Det ska därför inte dröja länge, menar Karl-Rudolf förnöjt, förrän svenska idrottsmän göra strömhopp å närmare 3 meter.

Likaledes skola tävlingar i spjutkastning ske utan det ack så riskabla momentet med flygande vassa spjut och kan inte bara risken för kroppsskador minskas, utan ska det inte dröja förrän svenska spjutkastare förpassar finska d.s. till en svunnen tid och bliva först med att passera 100-metersvallen.

Se där vad som kan åstadkommas när man släpper tänkandet fritt, avslutar Karl-Rudolf och nickar vänligt mot de närvarande.


Vänsterpartiet  

har i en presskommentar framfört en alternativ och progressiv metod för att ersätta prov, tentor och betyg med ett skolsteg av hittills oprövad dignitet. Skola således elever obligatoriskt närvara vid skolans vin-café, (ersätter skolbiblioteket) för att därstädes diskutera betydande frågor såsom "föreligger egentligen någon skillnad mellan manifestation, demonstration och revolution?" eller "tre skäl till att den röda T-tröjan är att föredra även vid bröllop, barndop och teaterbesök!"

Karl-Rudolf, som var närvarande vid pressmötet, menar att ett annat obligatoriskt ämne borde vara "hur man rätt nyttjar gaffel och kniv vid middagsbordet eller varför gylfen bör hållas stängd i större sällskap." Däremot är det högst osäkert om detta ämne är möjligt att införa före gymnasieskolan, spekulerar Karl-Rudolf. Karl-Rudolf har en tid känt obehag och griper nu in i samhällsdebatten.


Betygsspecialisterna

inträffade före jul, en kommission som gärna vill förstärka den svenska skolan med en gnutta kvalitet, och rekommenderade betyg för fjärdeklassare.

Efter jul anlände Betygsexperterna, en annan kommission som företrädesvis vill halvera arbetstiden för lärare samtidigt som lönen ökar till hart när det dubbla. Betyg äro icke nödvändiga, då ingen vetenskaplig studie så här långt påvisat att trivseln ökar på arbetsplatsen för lärarpersonalen.

Regeringen står villrådig och vill tillsätta ännu en kommission. Men Karl-Rudolf, den ständigt redlige, har redan dragit nödvändiga slutsatser. Det gäller att skapa den harmoniska kompromissen för att glädja alla lika och förarga alla lika. Betyg bör därför sättas å varannan elev under varannan termin och å varannan skola, förklarar Karl-Rudolf med ett överslätande leende som ingen annan kan presentera.Sänt 8 september.

Karamellroboten Astrid kritiseras.
Karamellsorteraren Astrid, som glatt så många barn med sina färgglada påsar å blandade karameller, har tillfälligt utlånats till Valnämnden i Runhällens kommun för att under valdagens kväll snabbräkna inlämnade valsedlar. Nu oroas man över att det kanske inte blir den success man hoppats å. Efter provräknande å undersökningstestet, fann man att resultatet kunde anses tvivelaktigt. Räkningen av valsedlar å prov gav vid handen att Centerpartiet tilldelats 83 %, medan återstående 17 % benämndes osäkra väljare.
Detta är en stor besvikelse, förtäljer Valnämndens ordförande hr Segerstad.
Det fattas inga lösa skruvar å Ester, försvarar sig fr karamellbutiksinnehavare Eva Björk. Och därtill är hon väl smord med egenframställd rapsolja, lägger hon till. Men jag ska ge hr Segerstad en god rabatt å hyrpriset, avslutar fr Björk.
Tillfrågade Karl-Rudolf menar dock att resultatet är fullt möjligt, kanske rent av sannolikt. Nog bör Astrid fullt ut givas chansen att räkna så att personalen kan gå hem redan kvart över åtta och följa valet å televisionen. Skulle en felräkning ändå uppstå, torde ett nybildat fullmäktige hart när inte leda till sämre politik än som redan råder, lugnar Karl-Rudolf.

Hårda handskar
säger sig regeringen ämna taga i bruk med de kommuner som vägra tillåta privata alternativ å äldreomsorgen. Som tur är finnes nu en sådan privat utförare här i Vård- och omsorgsskrapans sjunde våning i centrala Rödmossa, säger fr omsorgschef Ida H. Tall- Hedemark å Runhällens Allehandas förfrågan, i det att städning och matlagning hos samhällets äldsta innevånare, ungfröken Klara Dag (102), helt och hållet sköts av hennes dotterdotter fr Stina L., å rent privat och oavlönad basis.
Karl-Rudolf framhåller i en kommentar vikten av att LOV äntligen kommit i välbehövligt bruk.

Ny skolreform.
Vid en välbesökt presskonferens å skolkökets personalmatsal, meddelade skolnämndens starke man, hr fritidspastor George M:son-Fridell att han ha i åtanke besluta om en ny skolreform. Har han en längre tid noterat att främst de licensförsedda lärarna hava en tydlig tendens att sätta låga skolbetyg å lärjungarna, alltför fastlåsta vid elevernas måttliga kunskaper. Den statistiken måste vi nu ändra å för att göra skolan mer populär och locka folk till inflyttning och skola således eleverna fortsättningsvis åsätta betyg å sig själva.
Karl-Rudolf ser skolreformen som ett tydligt demokratiskt inslag i den annars så konservativa skolvärlden.

Svaga matematikkunskaper.
Mer än var fjärde elev (16,5 proc.) å Rödmossa Realläroverk klarar inte matten i tredje ring, har Karl-Rudolf räknat ut och menar att målet måste förbättras till minst en tredjedel.

Isolering väntar omvärlden.
Stora sparbeting tvingar kommunerna att nedlägga turist-& informationskontoren å Kroksbo och Runhällen. Omvärlden kan därvid riskera helt förlora kontakten med Rödmossa, vilket vore ett förkrossande öde, menar Karl-Rudolf.

Runhällens kommun
söker en häftig och slående slogan, meddelar fr infodir. Anna Skvatt å kommunkontoret vid en informell träff med press och politiska partier. Hon har själv nära nog enhälligt beslutat att kommunens nya slogan skola lyda ”Runhällen – mer än bara ingenting”.

Kommunens ekonomi
är nu starkare än på länge tack vare kronkursens förstärkning mot såväl dollar som japanska yen, meddelar en lättad fr. kommunalrådet, grusgropsägare Hildur af Palle.


Sänt 26 augusti.

Framsynt begäran.
Kommunkontoret å Runhällens kommun meddelar att Rödmossa Fotbolls- och Skidlöparförening inkommit med begäran om tillstånd att sälja varm korv utan tillstånd vid föreningens arrangerade idrottskvällar. Beslut i ärendet kommer att fattas så snart tillstånd från miljökontorets juristkonsult (fr stjärnadvokat Svea von Boysen) har erhållits. Enligt Karl-Rudolfs mångåriga erfarenhet av otillåtna utbjudningar behövs inget liknande tillstånd, rapporterar Runhällens Allehanda.

Mord eller…
Stort beröm och dagens ros till veterinärpraktikant Lisa Hårdh för att du kom så snabbt till oss när lilla gubben var dålig och måste avlivas.

Vem där
heter den uppskattade kändisboken, som så populärt låter beskriva s.k. kändis- och innefolk till såväl namn, bild och som intressen vid sidan av att hänga å Rödmossagallerian. En vidareutveckling av denna klassiker utkommer inom kort å Pingstkyrkans bokhandelsförlag. Där presenteras Runhällens mest kända och okända personer samt redovisas deras obetydliga insatser i samhällsliv och politik. Intresset av att få deltaga uppges ha varit stort.

Brist å platser
råder det f.n. å Rödmossa sjuk- och omvårdnadsklinik och har problemet accelererat och blivit alltmer skriande. Sjukhusledningen låter därför bygga till ett hundratal meter korridor för att där inrymma de mest akuta fallen. För att administrera dessa flyttar sjukhusdirektören med kansli in i de moderna sjukrummen, som ju ändå inte brukas av patienterna.


Sänt 19 augusti.

Slutförvaring.
Ryktet att slutförvaringen av Centerpartiets bortförda återstod av Stureplansmanifestet kommer att ske å Karl-Rudolfs fläderbärslada dementeras kraftfullt och med livliga gester av kommunalrådet, fr grusgropsägare Hildur af Palle, även om fläderbärsproducenten är mer förtegen i frågan, erfar Runhällens Allehandas (RA) nyhetsredaktion.

Känd politiker bortröstad.
Rödmossa partiets (RP) ordf., tillika fullmäktigeledamoten och kioskägare hr Ewert Hastigs medverkan i det omtyckta TV 4-programmet Taktfast, blev dessvärre kortlivad. Hans danspartner frkn konferensvärdinnan Tilda Munter (27), var mycket besviken och hävdade att allt som kan hålla hr Hastig borta å dansgolvet välkomnas intensivt.

Ny motion.
I en gemensam motion till kommunfullmäktige yrkar de allianspartier som, enligt aktuella opinionssiffror riskerar hamna under den s.k. spärren vid ev. nyval, att en pott stödröster snarast inrättas, å det att demokratin i ett för resp. parti kritiskt läge kan säkerställas.

Kravprofil
å den nye partiledaren (S) har nu utvecklats av profilkommittén för den lokala arbetarkommunen. Av profilen framgår att den nye partiledaren inte nödvändigtvis behöver vara kvinna, men inte heller gärna man, vara karismatisk och självständig, men mycket hörsamt lyssnande till kongressen. Den nye ledaren bör ha stor erfarenhet och samtidigt vara s.m.s. ett oskrivet blad.

Den ledande politiker
som nyligen medförde sin fru å ”studieresa” till London, på skattebetalarnas bekostnad, erkänner nu att han – som han uttrycker det – gjort ett grufligt misstag. Han skulle egentligen ha medföljts av sin älskarinna. Politikern har för övrigt ingen ytterligare förklaring å det inträffade, men det har hustrun, uppger Runhällens Allehanda (RA).


Sänt 13 augusti.

Avgift jämte
skattetillägg samt moms (även å skattetillägget) för snöröjning ska utgå även vid fortsatt barmark. Förliden vinter, som var helt snöfri (i strid mot Kommunstyrelsens budgetförslag) vållade avsevärt avbräck å Runhällens kommunala ekonomi och måste vederbörligen förhindras, åpekar kommunalrådet, fr grusgropsägare s Hildur af Palle, som vanligt beredd att taga ansvar.

Besparingar.
I insnålande syfte kommer Runhällens kommun icke att utskicka några julkort innevarande år. Istället skall denna porto- och julkortssumma läggas å kommunens trivselkassa. Information om denna nyordning kommer inom kort att per brev utskickas till alla kommunens medborgare.

Valberedningen
inför Rödmossapartiets (RP) extra årsmöte har tvångsrekryterats, då det visat sig vara omöjligt övertala någon att frivilligt ställa upp, omtalar styrelsens ordf., tillika fullmäktigeledamoten och kioskägare Ewert Hastig.

Populär lokalteve.
Rödmossa lokalteve är i högfullt arbete inför kommande underhållningsprogram med att utse gäster i den uppskattade serien Bröderna Timell Show. F.n. ligger programidén högst upp å listan hos programproducenten, då detta program inte funnit en enda gäst som vill vistas i studion samtidigt med Rödmossa partiets (RP) ordf., tillika fullmäktigeledamoten och kioskägare Ewert Hastig. Det innebär att vi inte drabbas å några kostnader och kan lätt hålla årets budget, förklarar belåtet hr programdirektör Steve Ehrling.

Tåg i rätt tid.
Uppståndelse rådde och många nyfikna trängdes å Rödmossa Centralstation sistlidna torsdag. Karl-Rudolf var närvarande och överlämnade blommor till lokföraren av nattexpressen mellan Runhällen och Rödmossa. Det var det första tåget på åtta år som lyckades ankomma stationen å rätt tidtabell.


Sänt 5 augusti.

Rödmossaborna vill inte rösta.
Vid senaste opinionsundersökningen av den politiska inställningen i Rödmossa, tyckte opinionen att valet inte borde äga rum och att man i varje fall inte hade för avsikt att rösta. Opinionsinstitutet å Runhällen måste av besparingsskäl begränsa antalet utfrågade personer och man nöjde sig i det aktuella fallet att enbart tillfråga hr Viking Blom, när man stötte på honom utanför Systembolaget där han gärna vistas. Viking Blom är Rödmossabo sedan många år. Men grejerna han går på om dagarna är insmugglade från Sydamerika.

Populära musikanter spelar upp.
Vid senaste träffen å Runhällens hembygdsgård var det kaffe med dopp och dans till kramgoa låtar. Bandet som spelade tango och vackra valser är välkända Bandidos, som mest är kända för häftiga motorcyklar och ett och annat bankrån. Men som mjukmusikanter äro de oöverträffade, avslöjade hembygdsföreningens ordförande, hr Staffan Tall.

Programledare sökes.
Hembygdsgården i Runhällen satsar å trivselkvällar med charm och behag. Söker hembygdsföreningen därför en programledare som gärna är utbildad i snickerier, design eller allmänt kunnig å kläder och ärtiga smycken. Kunskap om matlagning är ett plus, förklarar hembygdsföreningens ordförande, hr Staffan Tall. Har vi noga studerat rikstelevisionen och därvid uppmärksammat att ärenden som krig och jordbävningar inte äro å ropet. Fastmer säljer glättiga avsnitt om årstidens måsten vad avser kläder, häftiga skor och ett och annat grillrecept med tillhörande roséviner synnerligen väl. Enär antalet lämpade charmpersoner är begränsat hoppas vi att bröderna Timell eller Ernst Kirschsteiger ska nappa å vår annons.Sänt 28 juli.

Viktig varning.
Alpina chefen å skidbackarna å Runhällens slalom- och off-pist anläggning, varnade tidigt idag för starkt ökad lavinrisk å stora backen. Karl-Rudolf reagerade och ringde upp anläggningen och efterfrågade grunden för denna varning. ”Vi befinner oss dock i slutet av juli månad och vädret har varit kokhett i flera veckor nu”. Talesmannen menade dock att efter senaste snödjupsmätningen i början av mars, hade analysarbetet kraftigt försenats, särskilt sedan assistenten å lavinlaboratoriet dragits med i en oväntad lavin och blivit långtidssjukskriven. När nu resultatet äntligen ligger klart för delgivning, vill jag inte undanhålla resultatet å våra skidturister vid risk att någon kommer till skada, förklarade den ansvarskännande personen. Karl-Rudolf insåg plötsligt att han inte hade någon ytterligare fråga.

Tuff golfturnering.
Runhällens hart när världsbekante Åretrunt-golfare, unge hr Sigurd Brosk, vann den senaste golftouren å Runhällen Open i hård konkurrens. Även kommunalrådet deltog, men hamnade en rejäl bit över par. ”Det är samma sak med ditt golfspel som med kommunekonomin, det blir för mycket”, skrek en överförfriskad åskådare, som emellertid snabbt brottades ned av rådets partikamrater.
Vid den efterföljande tidnings- och tv-intervjun, förklarade unge hr Brosk för Runhällens Allehanda, att tävlingen varit jämn och hård och hade han inte bytt sin våta sidenskjorta å nionde hålet, vet man aldrig hur det slutat. Dessvärre hade jag glömt min eau-de Cologne inne i klubbhuset, men det gick ju bra ändå. Karl-Rudolf framhöll därvid att det handlar om stora påfrestningar och prestationer för såväl tävlande som publik. Kanske en ny bragd, något för idrottsgalan i januari, avslutade han.

Personalbrist hotar.
Bristen å sjukvårdspersonal, som traditionsenligt drabbar vårt land sommartid, har nu även nått vårdcentralen i Runhällen. Vi befinner oss i en besvärlig situation, förklarar platschef, överläkare fr Gemena Oldswall. Normalt ska vi ha 28 personer i tjänst för att fullt ut bedriva vår verksamhet så att människor får granskade blodvärden, blodtryck och plåster i vederbörlig mängd. Men nu har en av de anställda tvingats stanna hemma för hösnuva och det råkar vara kassören och receptionisten. Vi får alltså inte längre betalt för våra tjänster och börjar så smått att gå å knäna. Samtidigt har detta betalningsvacum noterats av befolkningen och strömmar man nu till i stor mängd, inte alltid för någon åkomma, men för att få träffas och utbyta lite vardagsskvaller. Karl-Rudolf säger att situationen är akut, närmast prekär då befintliga bemanningsföretag har allt att tillgå utom kassörer.

Sjöfyllerilagen tillämpas hårdare.
Inom hela riket har sjöfyllerilagen börjat tillämpas med fastare hand. Nu har det första åtalet även ägt rum mot en person från Rödmossa för brott mot nämnda sjöfyllerilag, berättar en förtjust Rödmossabo, som saknar fisketillstånd. Det handlar om den mångårige amatörfiskaren Emil Hurtig, som ofta syns å Rödmossafjärden i sin snart hundra år gamla eka. Emil Hurtig är en flitig och rapp gös- och gäddfiskare, som under många år försett grannar och bekanta med nyupptagen fisk, till glädje och belåtenhet. Men en illasinnad ortsbo utan fisketillstånd tyckte sig se att Emil vid ett tillfälle lutade en flaska mot munnen och förställde sig att flaskan kunde innehålla Aqua vit och anmälde Emil hos Runhällens Landsfiskalskontor. Vi ser allvarligt å denna händelse, förklarade sommarvikarierande fiskalen. Visserligen är hastigheten normalt inte så hög i en eka. Men lag är lag och rätt är rätt, tyckte Karl-Rudolf, som personligen inte tilldelats någon Gös sedan länge.


21 juli.

Inte alls.
Det har en tid ryktats att en fullmäktigeledamot, bördig från Rödmossa, håller för ofta i glaset, om man får uttrycka saken sålunda. Karl-Rudolf ombads vid en träff å Runhällens äldreboende, där båda fanns å plats, att lägga sin syn å saken. Dricker inte den mannen för mycket, sporde redaktören från Runhällens Allehanda (RA) rättframt.
Nej, inte alls, menade Karl-Rudolf. Du ser tydligt när vederbörande försöker stoppa en smörgås i munnen, hur kraftigt handen darrar och skakar pga. av det förstörda nervsystemet. Nej, jag vill påstå att han inte dricker för mycket. Han spiller säkert ut det allra mesta.

Framstående fotbollsspelare.
Ja, det är precis vad fotbollsklubben i Runhällen lyckats rekrytera å senaste tid. Det är en ung och spenslig person, som har särdeles svårt att hålla sig å benen utan att göra sig till. Han faller ständigt och ådrar sig den ena fri- och straffsparken efter den andra, förklarar den jublande tränaren. Ändå har han inte deltagit i någon av FIFA:s arrangerade fallkurser. Han är en naturbegåvning. Vi har vunnit alla matcher sedan Sebastian kommit till laget och ser fram emot att vinna serien denna säsong och det blir i så fall första gången sedan klubben bildades 1933, säger den stolte klubbdirektören. Vi förhandlar nu med hans yngre bror, som lär bara ännu vingligare å benen. Han skulle förstärka vårt lag och göra oss oövervinnerliga.

En kvinnlig tiggare
utanför entrédörren till systembolaget i Rödmossa satt och delade ut pengar till de förbipasserande. Jag vill bara unna de trevliga människorna ett gott vin. Det förbättrar blodvärdena, förklarar hon. Tidigare försörjde hon sig å traditionellt tiggeri. Men sedan hon vunnit 5 miljoner å Triss, har hon helt lagt om verksamheten, förklarar hon å bruten svenska till en överraskad Karl-Rudolf.

Glasögon inte till glädje.
En liten rar gumma, bosatt sedan födseln i Runhällen, bestämdes sig plötsligt några dagar innan hon skulle fylla nittio, att uppsöka optiker. Glasögon hade hon aldrig ägt, men kanske var det dags. Glasögonen kunde avhämtas efter mindre än tre veckor och gumman förklarade sig vara nöjd. Men när Karl-Rudolf träffade henne en kort tid senare lät hon snarast irriterad. Förstår han, att tidigare hade jag då rakt ut aldrig några problem i trafiken, sa gumman. Men nu när jag fått glasögon så kommer det bilar från alla håll, sa hon och snöt sig förargad i förklädet.


Sänt14 juli.

Turistchefen i Rödmossa,
betydande förort till Runhällen, fr Eva Öst, har i skrivelse till SMHI begärt att chefsmeteorologen å Rödmossa väderstation snarast ska avskedas alternativt bytas ut. Under hittillsvarande vår och sommar har hr meteorologen inte förmått att erbjuda annat än regn och kylig blåst. Det borde inses att när semesterperioden träder å full kraft, vilja folk erbjudas väder för bad och utomhusäfventyr. Inget av detta har åstadkommits och även turisterna har uteblivit, klagar turistchefen. Ingen har besökt runstenen å centrala Runhällen, ej heller loppisladan, ja inte ens loppisladans ägare. Så kan vi inte ha det och jag väntar mig en mer positivt inriktad meteorolog, avrundar fr turistchefen.

Karl-Rudolf framhåller att liknande krafttag har han väntat å länge nog. Fläderblommorna å odlingarna har spolats bort i skyfallen och måste jag därför räkna med betydande inkomstförluster. Sådana meteorologer vilja vi icke hav i vår bygd, manar Karl-Rudolf till en tydlig appell.

Går som tåget
är ett uttryck som förlorat sin betydelse, menar Karl-Rudolf. Morgonpendeln mellan Rödmossa, förort till Runhällen, och Enåker centralstation är numera ständigt försenad, upplyser Karl-Rudolf med bister min. Järnvägsbolaget å sin sida försvarar sig med att det ständigt sitter vilande fåglar å strömförande ledning och därmed måste tåget stanna efter krav från lokala naturskyddsföreningen. Karl-Rudolf menar sig dock ha lösning å problemet. Kastar man regelbundet ut lite skorpsmulor och kokta makaroner längs banan, ska det inte dröja länge förrän tågen kan passera å tidtabell, menar han.

Perverst beteende
har en kvinnlig fullmäktigeledamot från Runhällens södra förorter blivit utsatt för å senaste tid. Anmälan har lämnats till polisen i Runhällen och kan man därstädes utläsa att ledamotens lilla gula bil blivit attackerad och stundtals påsatt av grannfamiljens tupp. Kan tänkas att den glada pastellfärgen givit tuppen en känsla av att fordonet var en glad och villig unghöna.
Grannfrun befann sig emellertid i en förlägen situation och vill gärna återuppbygga grannsämjan. Så blev det att den gula bilens ägare med man bjöds å middag nästkommande fredagskväll. Tuppen deltog å högsta grad, i form av en gryta benämnd coq au rouge. Förlåtelsegraden var hög och alla skildes i bästa stämning. Gula bilens ägarinna förklarade senare till Karl-Rudolf att tuppen i alla fall hade god smak, huru nu detta uttalande skulle tolkas.

Det är tydligt
menar Karl-Rudolf, att politiken inför kommande val inte längre är så tydligt avläsbar. Å ena sidan är socialdemokraterna otydliga med vad man vill, medan moderaterna å andra sidan är synnerligen tydliga med vad man inte vill. Det kanske blir väl vagt att ta ställning till å valdagen, oroar sig Karl-Rudolf.Sänt 8 juli.

I en skrivelse
till fr borgmästare Astrid Blom, tillika kommunfullmäktiges ordförande, i egenskap av högsta rättsvårdande instans härstädes, klagar hr f.d. bedragare, svamp- och bäruppköpare Hugo Skojander å uteblivna skadestånd för tillfällen då han stått åtalad för diverse brott, för vilka han ej kunnat fällas i brist å bevis. Känner jag mig diskriminerad gentemot andra som uppburit stundom avsevärda skadeståndsbelopp, understryker hr Skojander och kräver likhet inför lagen.
Karl-Rudolf, som själv blivit utsatt för hr Skojanders framfart, då han sålde ett betydande parti fläderbär, utan att därefter erhålla ekonomisk ersättning vill ej lämna någon kommentar då Runhällens Allehanda (RA) frågar därom. Innan mikrofonen hunnit avstängas, råkar han dock hävda att hr Skojander borde tilldelas en fet smäll. Reportern ber om en utveckling av kommentaren, men Karl-Rudolf som insett fadäsen säger bara att hr Skojander är snäll.

Arg skattechef varnar.
Gud nåde den som skatteplanerar fram till kommunens nedläggning. Se där den stränga maning som ekonomihandläggare, hr Rasmus Tvåhörning, avfyrar mot alla skatteskyldiga i ett följebrev till den nya och sinnrika deklarationsblankett, som Skatteverket nu äntligen släppt till de ivrigt väntande deklaranterna. Efter kommunens upphörande är det åter tillåtet med sinnrik skatteplanering, men inte nu, emedan alla pengar erfordras för utbetalning av arvoden och bonus till fullmäktiges ledamöter och ersättare för skicklig avveckling av en tidigare så blomstrande kommun.
Karl-Rudolf vill inte gärna lämna någon kommentar, vare sig kring nedläggning som storlek å  bonus, men hävdar att han ska lägga ett ärligt bud å den avrustade kommunmarken. Markpriserna äro ju låga, ja närmast diskreta och kan jag sålunda utöka mina fläderbärsodlingar äro detta välkommet. Jag vill därigenom samtidigt förhindra att den före detta kommunen upphandlas av Uppsala, som endast har å tanke att utöka planområdet för Sirius.

För att underlätta
voteringsprocedurerna i kommunfullmäktige har kommunstyrelsen ålagt Vittingedemokratiska partiet (VP) att i förväg uppge vilka förslag de kommer att rösta å, så att övriga partier icke av våda råkar rösta å dessa förslag.

Sänt den 1 juli 2014 direkt från Almedalen


Karl-Rudolf har å Runhällen Allehanda (RA) vägnar ombetts kommentera politiken å Almedalen. Jag menar, säger Karl-Rudolf, att Socialdemokraterna är otydliga med vad de verkligen vill ålägga folket, medan Moderaterna är mycket tydliga med vad de icke vill. Reportern ser inte helt nöjd ut när de skiljs.


Sänt 23 juni 2014

Skarp beredskap.
Med beaktande av de oroligheter och våldsamheter som senaste tid utspelat sig å Europas östra delar, har hemvärnsföreningen i Runhällen beslutat om krafttag. Sålunda har hemvärnsenheten å Rödmossa, betydande förort till Runhällen, ålagts höjning av beredskapen till näst högsta graden, ”alert och vaksam” även under helgfri tid mellan klockan 1000 och 1730, meddelar hemvärnschefen Valdemar Hurtig, tillika aktierådgivare å Runhällens Enskilda Skandinaviska Handelssparbank.
Karl-Rudolf har icke svårt att förstå och enas med beslutet, ånär alla och vemsomhelst gärna vill se kanal 1-programmet ”Landet Runt” klockan 1815 utan störning och jour.

Färgsprakande fotbollsturnering
har organiserats av Runhällens hembygdsförening efter inspiration å pågående världsmästerskapen å detsamma. En större turnering avsparkas därför med såväl förmiddagspass som eftermiddagspass å Runhällens Arenastadium till publikens omätbara förtjusning. En match ådrog sig särskild uppmärksamhet och intresse med flertalet massmedia å plats, med skarpvässade pennor och ny-torkade kameralinser. Det var damfotbollens huvudmatch mellan förskolefröknarna å Rödmossa, betydande förort till Runhällen, och sjuksköterskorna å Runhällens äldreboende. Alla iklädda färgsköna sambadräkter med snålt tilltagna tyglängder, som vore det ransonering å blankt siden. Kampen var kanske inte så välspelad. Bollen var lika ofta utanför planen som på, men glädjen å publiken var likafullt å topp. När matchen så småningom avblåstes med resultatet 0 – 0, visste publikjublet inga gränser när det inom fotbollen så traditionstyngda tröjbytet ägde rum. Några fotbollshuliganer gav sig inte tillkänna i samband med denna turneringens höjdpunkt.
Karl-Rudolf som åsett matchen å bästa läktarplats, var så omtumlad av den behagfulla begivenheten att han inte förmådde åstadkomma någon kommentar till Runhällens Allehandas (RA) sportkrönika. Det enda han antydde var att han måste skaffa skarpare glasögon å nästa turnering.

Midsommardansen
i landet har just avnjutits med glädje och kransar å håret. Som Leksand stoltade med rikets längsta majstång, ville Runhällen inte vara sämre och presenterade den kortaste stång som den mångåriga traditionen någonsin upplevt. Runhällens starke ”man”, tillika jägarföreningens ordförande, kommunfullmäktigeledamoten, kokboksförfattare Hildur Essmansson, invigde stången med orden: ”Trampa inte ner pinnen som jag inköpt å Pressbyrån, nyligen omgiven av lakritsglass. Härmed invigd och nu startar vi dragspelet och dansen. Besök gärna våra tävlingsbanor. Första banan skytte å vargsiluetter med pilbåge, andra banan skytte å siluetter å Naturskyddsföreningens styrelse med armborst, tredje banan skytte å politiker, dessvärre i siluett, med grovkalibrig älgstudsare. Välkommen och skål!”
Karl-Rudolf som vara närvarande å särskild inbjudan, försökte hälla en varm och tillmötesgående stämning över festligheterna med orden: ”Kunna vi så icke avnjuta denna högtid med tanken att politiker numera äro mer sällsynta än vargar?”Sänt 12 juni 2014

Ett nytt parti
har redan skördat stora framgångar med flertalet procent. Partiet heter Revolutionärt Initiativ (RI) och har sitt högsäte i Rödmossa, betydande förort till Runhällen. Vänsterpartiet är för mjäkigt, förklarar partiledare Boris ”Putte” Kabel.
Vi vill se manifestationer, demonstrationer, konvulsioner, ockupationer och revolutioner varje fredag eftermiddag. Det ökar marknadshandeln betydligt, tillägger partisekreterare Vladimir Ossian Lindberg. ”Vad vill ni revoltera mot”, frågar reportern från Runhällen Allehanda (RA). Det finns hur mycket som helst, t.ex. kvaliteten å lingonsylt, förklarar Putte Kabel. Den innehåller på tok för lite socker. Dessutom allt trams om att kalla röda viner för viner, när vodka är en lämpligare benämning. Därmed skulle också procentsatsen kunna höjas betydligt. Ett rött vin under 55 % är inte värt att dricka till laxen, tydliggör Ossian med en avvisande gest. Därför är 55 % vårt gemensamma motto. ”Brukar man inte ha vita viner till fisk”, undrar reportern. Se där vilken småborgerlig attityd, menar Ossian. Röd hemmatappad vodka är den enda dricka som behövs.
Partiet räknar kallt med att erhålla 55 % procent å kommande val, men vill absolut inte komma in i riksdagen. Där sitter bara fjollor, förklarar Putte Kabel och viftar energiskt med sin morakniv.
När reportern återvänder till redaktionen tänker han på hur mycket enklare livet skulle ha varit om han valt att bli astronaut eller bokhandlare.

Arbetsförmedlingen
å Runhällen har under senast varande månad lyckats förmedla inte mindre än 700 fasta jobb genom att istället nedprioritera den månadsatliga statistikrapporteringen. För detta erhåller förmedlingen betydande kritik från Arbetsmarknadsverket, som betonar att statistiken har högsta prioritet enligt verkstyrelsens beslut. Två till tre förmedlingar per månad är högst tillräckligt, menar generaldirektör Sebastian Hård af Segerstam. Annars löper vi risken att Arbetsförmedlingen redan efter fåtalet år står utan uppgifter.
Karl-Rudolf som snabbinkallats som kommentator förklarar med ivriga gester att generaldirektören har rätt i sin kritik. Hur skulle vi inom massmedia annars kunna förklara den besvärande arbetslösheten å landet, om vi icke erhöll regelbunden statistik.Karl-Rudolf Lundgren i Runhällen informerar och kommenterar!

Sänt 6 juni 2014

Föreningen Passiva Föreningsdeltagare
genomförde stadgeenligt årsmöte sistlidna helg å Runhällens konferenscenter. Traditionsenligt var ingen närvarande.

Budget i Balans.
Kommunens budget kommer inom kort att nå fullständig balans, försäkrar skattechefen, hr Rasmus Krona och kommunalrådet, tillika grusgropsägare Hildur af Palle med gemensam övertygelse. Det enda som krävs är att våra intäktsprognoser överträffas med råge.
Det ska säkert kunna inträffa, förklarar Karl-Rudolf och hänvisar till att kommunen nu anslutit å Postkodmiljonären genom upphandling av tvenne lotter.

Brist å Systembolaget
råder nu å roséviner, meddelar systembolagschefen i Rödmossa, betydande förort till Runhällen med omnejder. Framgångarna för Feministiskt Initiativ har förorsakat en plötslig tillströmning av unga kvinnor med glöd i blicken och pastellfärgade halsdukar. De begär ständigt detsamma; en fladda Muscat Rosé, tack!
Karl-Rudolf blev själv tagen å sängen vid sitt senaste uttag av månadsransonen. Inte kunde jag å mina analyser förutsäga att just detta vin skull bli så populärt. Hade snarare trott å något sydfranskt.

Rätt medicin.
Radio Runhällen genomförde nyligen en intervju med Karl-Rudolf. Du har ofta en kritisk hållning å Hebypolitiken, inledde redaktören. Ändå bor du med tillförsikt å olika samhällen i kommunen där du flyttar runt likt resandefolket.
Jag bor visserligen i Heby kommun, förklarade Karl-Rudolf, men jag tar dagligen en dos kraftig medicin emot det.

Så mycket kärlek.
I samma radioprogram med Karl-Rudolf frågade redaktören å Radio Runhällen, apropå Feministiskt Initiativs plötsliga framgångar; hur Karl-Rudolf såg på kvinnor i allmänhet. Jag älskar kvinnor till 70 %. Resten står jag ut med, lade han till.


Sänt 2 juni, 2014

Klimatet
å Runhällen med omnejder bör enligt framställan från Demokratiska partiet (VP) bli föremål för rådgivande folkomröstning. Väderleken har allt sedan SMHI:s utregionalisering till Norrköping genomgått betydande och till synes bestående försämringar, kommenterar Karl-Rudolf å begäran av SA (Sveriges Allehanda).

Tävlingen
om Runhällens mest uppskattade politiker, som utlystes av kommunfullmäktige, har nu avblåsts i sin linda, sedan det visat sig att 78 proc. av de inlämnade röstsedlarna voro blankröster. Det tilltänkta förstapriset – ett gruppfoto av fullmäktige i fyrfärg – erbjöds därför istället till högstbjudande. Men då ingen ville bjuda å det påkostade fotot i förgylld ram, kommer detta istället att skänkas till välgörande ändamål (kommunens återbruk).

Nyligen genomförda EU-valet
medförde oväntade effekter, meddelar rikstidningen DN till allmänheten. Det är utjämningsmandaten som spökar, förtäljer tidningen. Utjämningsmandaten tillkom under den tid då fem partier kämpade om makten och alls inte som nu med nio partier å valsedlarna. Detta medförde att Centerpartiet behövde ca 100 000 fler röster för sitt enda mandat än som krävdes för ett mandat till Miljöpartiet. Statistiker äro enade om problemets natur, men Karl-Rudolf ombeds ändå att kommentera å uppgiften.

Utjämningsmandatens betydelse vid kommande val kan mycket väl medföra, beaktande nuvarande röstningstendenser, att såväl Fi som SD kunna få vardera egen majoritet om 51 % å fullmäktige, spår Karl-Rudolf. Att detta tillhopa innebär 102 % är icke att förvånas så illa som folk röstar. Effekterna torde inte dröja. Kvinnoblusar för 49,90 å Hennes & Maurits kan tvingas prissänkas till 4,90 och detsamma gällande diverse likörer och väldoftande cologner. Samtidigt kommer säkert SD inte att vara sena att kräva prissänkningar å pistoler, järnrör och skånsk vodka, vågar Karl-Rudolf förutspå.


Sänt den 4 februari 2014


Den politiske amatöranalytikern, tillika reservreporten Karl-Rudolf, deltog vid Lokala Partiets presskonferens från åhörarbänk och som efteråt yttrade:


“En underbar presskonferens, den bästa jag avnjutit på tjugotalet år. Innehöll allt; intriger och ränker, hat och hämndlystnad, passion och lidelse, spänning, gråt och skratt, kärlek och aggression i en underbar mix. Ja minsann, såpor som Farmen och Bonde söker fru kan slänga sig i väggen. Detta var den elegantaste och mest lidelsefulla presstillställning som skådats å år och dag.”


Karl-Rudolf.


Sänt 5 februari 2014


Då det råder
överetablering av konferenslokaler i Vittinge – den senaste inventeringen åvisar att ej mindre än ett tolvtal dylika etablissemang finnes att tillgå – kommer kommunstyrelsen att föreslå att alla skolor och myndigheter åläggas att hålla minst fyra konferenser årligen för att undvika alltför många konkurser, vilka i regel tära hårt å samhällsekonomin.

Ej mindre än
38 större hyreshus i Vittinge centrum utbjudas nu till försäljning, medan fastighetsmäklarna i samhället identifiera endast en solvent (marknadsaktig) köpare. Situationen kompliceras delvis av det faktum att säljare och köpare äro identiska, nämligen Vittinge kommun. förhandlingarna te sig därför i nuvarande läge rätt så besvärliga, inte minst för dem som sitta å båda sidor om bordet.

Bostadskön
i Vittinge har helt och hållet försvunnit sedan den kommunala bostadsförmedlingen lades ned vid årsskiftet. Se där, säger fr informationsdirektör Anna Skvatt, vilka positiva effekter som följa avbyråkratiseringen i spåren.

Lukt.
Personalutrymmet är tillräckligt, dusch och toalett finnes. Dock kunde det konstateras en besvärande lukt från skolledarens sida vid miljöförvaltningens inspektion av Gillberga gymnasium häromdagen.


Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren i Vittinge informerar och kommenterar!


Sänt den 24 juli 2013

Vid kommunens
traditionella midsommarlunch för tjänstemän, förtroendevalda och vissa särskilt utvalda samhällstoppar, genomförde fr informationsdirektör Anna Skvatt en lansering av sin reviderade motivationsteori för att få anställda arbeta hårt utan förväntan å särskild bonus. Med anledning av detta genomfördes en stimulerande utlottning av trisslotter bland de närvarande vid föredragets slut. Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren, som inte tilläts närvara å denna händelse, menar att alla grepp för att avvänja arbetstagare i sin ivriga förväntan om beröm å belöning äro goda, även om de kostar.

Konkurs studeras.
Det har noterats världen över att staden Detroit gått i konkurs, trots en lång rad passiva räddningsförsök. Även I Heby kommun har fenomenet uppmärksammats och kommunalrådet fr grusgropsägare Hildur af Palle organiserar som värst en studieorganisation, som under fr oppinionsdirektör Sigbritt Fasths, tillika lektor å Forskningsinstitutet för Mirakel & Folktro, trygga ledning, avser resa därstädes för att å ort och ställe studera händelseförloppet. Kommunstyrelsen beviljade omedelbart en betydande budget å forskningsresan, som betraktas som ett unikt tillfälle att lära sig av andras misstag, så att de egna icke skola stå i sämre dager. Antalet deltagare blir betydande, där man vill få svar på frågor som ”hur stora arvoden kunna lämpligen åberopas av ansvariga politiker inför en stundande konkurs” och ”hur länge kan processen förlängas om skulderna tillåts mångdubblas”?
Fläderbärsproducent Karl-Rudolf som inte kan deltaga å grund av platsbrist, förklarar att en konkurs medför störst smärta för högt betalda politiker, när arvoden upphör att förgylla tillvaron, medan det för allmänheten som redan har det sämre inte skola märkas någon skillnad.

*****

Sänt den 11 juli 2013

Stöd å föreningslivet.
Kommunens föreningstjänsteman, Evert Ivrig, har även detta år fördelat likvida bidrag å kommunens alla föreningar. Presskonferensen var livligt besökt av såväl press, tv, som upprörda bidragstagare. Främsta bidragsmottagare detta år var gymnastikföreningen ”Vilda Kvinnor” i Tärnsjö, som mottog 300 000 kronor. Vi är väldigt nöjda förklarade pensionerade gymnastikdirektören Hilda Vig. Nu har vi råd att besöka klädesmässan i London för att se vilka färger och tyger som passar bäst till hopp- och bomövningar, förklarar fru Vig. Å andra sida svor förfärligt friherre och klubbordförande Sverker Mittfält, Gillberga Fotbolls- och Skidlöparförening, som många tidigare år varit bidragsutdelningens främste vinnare. Tidigare har vi haft råd att vistas å Medelhavets stränder en god period för att lägga programplan å midsommarfirandet. Nu får vi lov att nöja oss med 14 dar i Oslo, vilket inte alls är lika idéskapande, avslutade friherren. Byalaget i Vittinge fick däremot inga medel med motiveringen att de äro nog så konstruktiva och ihärdiga, att resultaten blir goda nog ändå.

Kommunkris rangordnas.
Att Vittinge kommun svajar i livet och ekonomin är numera välkänt och vadslagningsspelet om när den dagen ska inträffa att kommunen går hädan, har slagit nya rekord. Men kommunalrådet som är av den välsorterade naturen, vill fortfarande ha god ordning på papper, protokoll, planer, personal och pengar även i väntan på frånfället. Därför har hon lagt fram ett förslag till fullmäktigebeslut att krisens verkningar ska inriktas och rangordnas. ”Just nu ser det onekligen en smula allvarligt ut och jag kan inte utesluta att drastiska besparingsåtgärder komma att nödvändiggöras,” förklarar kommunalrådet fr grusgropsägare Hildur af Palle. ”Det kan bli så hårda åtgärder som indragning av kommunala läroböcker, skolmåltidsmjölk, fria kulspetspennor, kortare raster och att intagna (brukarna) på särskilda boenden får bädda sina sängar själva”, berättar fr kommunalrådet. ”Ska kommunen sluta sina dagar ska det ske i den ordning jag på politiska grunder finner lämpligt. Skolan får gå först, eftersom jag funnit den som en i huvudsak onödig utgift. Däremot kan det aldrig bli tal om att slopa föreningsstödet till kommunens fotbollsföreningar”, avslutar Kommunalrådet fr grusgropsägare Hildur af Palle. sitt politiska testamente. Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren åpekar att som ”fartygets” befälhavare, som sist lämnar skutan, måste man sympatisera med tanken att hädanfärden ska ske under organiserade former.

*****


Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren i Vittinge informerar och kommenterar!

Sänt 3 juni.

Fläderbärsproducenten
Karl-Rudolf Lundgren svarar å redaktionens djupgrävande intervjufrågor. Att jag är fritidsreporter för Vittingeposten är ett lyckodrag. I denna kommunen händer så mycket att jag lätt kunna vända alla fläderbären ryggen och enbart leva å alla olyckor och bedrövligheter som dagligen inträffar, förklarar han. Som bara idag träffade jag kioskägare Stina Stark (C), tillika ersättande ledamot av Beredningen för fritidssysselsättning, som upprört förklarade att frimärksförsäljningen minskat med flertalet procent sedan datorerna gjort sitt inträde. Tänker de ändå inte å näringslivets samhällsbetydelse, undrar en arg kioskägare. Att försäljningen av chips och lakritskarameller ökat sjufaldigt ser Stina Stark som en dagsslända, även om det ökat hennes månatliga inkomst till det dubbla under den senaste treårsperioden.

Kommunen upphör.
Två pensionärer från kommunens sydöstra provins har ådragit sig partiernas största vrede. I en utredning som de båda åldringarna utfört å oavlönad dagtid, framför man att kommunens ekonomi är så bräcklig att kommunen riskerar upphöra som sådan om åtta år. I en upprörd motpromemoria förklarar Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i gemensam skrivning att utredningen är skandalöst undermålig. Enligt deras nyligen konsultstödda beräkning riskerar nämligen kommunen att duka under redan om sju och ett halvt år. Lyssna aldrig å pensionerade kommunförtalare från de provinsiella ytterkanterna, förklarar en upprörd vänsterpartiledare från kommunens mer centrala delar.
Karl-Rudolf anger i ett försök till balanserat uttalande att halva året i perspektivet Kristi födelse till nu är försumbart. Men å andra sidan är halva året en synnerligen lång period för den tonåring som väntar på att få sin nya Iphone nästa julafton.


*****

Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren. i Vittinge informerar och kommenterar!

Sänt 21 maj 2013.

Hjortronlikör med lingonsmak.
Bäruppköpare Hugo Skojander har häktats i sin frånvaro, meddelar Vittingepolisens kriminella avdelning. Skojander befaras vistas å Thailands sanddyner med en paraplydrink i var sin hand, uppger kommissarie Fredrik Hård. Men när han väl har gripits ska lagens korrigerande hand minsann erinra om hans försyndelser. Han lär ha gjort muntlig överenskommelse med hemmafruföreningen i norra distriktet om att köpa alla hjortron som kunde plockas å Dalälvens stränder. När inga hjortron kunde finnas övergick damerna till att plocka lingon och gjorde stora skördar därtill. Men bäruppköparen förklarade att lingon inte lämpar sig väl för tillverkning av hjortronlikör, som varit avsikten bakom hans propå. Nu tvingas damerna sälja skörden till ICA för i och för sig god ersättning. Men när alla i föreningen äro COOP-kunder, anser sig medlemmarna i hemmafruföreningen förda bakom ljuset.

Mode å rätta färgen.
Förre partiledaren och tillika fåruppfödare Scarlet Wolf meddelar i en intervju med sanningstidningen Hört och Sett att årets modefärger i vitt och svart passar mycket väl till hennes fårproduktion, där halva besättningen faktiskt är svarta får och den andra halvan vita får. Förra året med krav på pastellgrönt var mindre lycka, då fåren vägrade äta ensilage med grön karamellfärg, förklarar fru Scarlet. Nästa års modetrend, enligt Parisvisningen, där Karl-Rudolf deltog å det flärdigaste, är däremot redan tryggat. Färgen uppges vara ljust röd och så vitt Karl-rudolf vet tycker får mycket om rödbeter.

Glad men arg.
Vi måste lära våra ombud i de kommunala pensionärsråden att vara mer positiva på ett negativt sätt, säger fritidspolitiker och mjölkbonden Evert Bryntesson (Kd) till Vittinge Allehanda. Se där, ett snillrikt drag, som även skulle vara nog så passande i Vittingepolitiken, kommenterar hr Karl-Rudolf.

Preventivt kaffe.
Forskare har visat att kaffe har en preventiv effekt å kvinnors möjlighet att bli gravida. För män är det däremot tvärtom. Hur det förhåller sig med möss är okänt, säger Karl-Rudolf, som googlat å saken.

*****

April 25 2013

Hr roddbåtsägare Amos Järv
i Morgongåva driver familjegården Ramstjärnan sedan 1640 tillsammans med hustrun M. Karl-Rudolf säjer sig kunna intyga detta, enär hr Järv är en kraftfull och troligen mycket gammal person.


(Sett & hört å Centerns partistämma del 2.)

Stat & människa.
Ja, detta perspektiv gnoddes och täljdes fram och tillbaka under flertalets inlägg vid Centerstämman. Är staten viktigare än människan? Partiets yngre revolutionärer, Stureplanssekten, hävdade med anarkiskt darr i rösten att staten var förlegad och inte behövdes längre å det moderna jordbrukets omvårdnad.
Karl-Rudolf menade dock från sin iakttagelsestol, att det vore mer relevant fråga sig vad som smakar bättre; kokt insjöabborre eller pasta med vitvinssås, samtidigt som han lite mer allvarsamt åpekar att staten är som ett byalag, en förening för medlemmarnas fromma, en kraft för att säkra likvärdiga förutsättningar i hela landet, med eller utan jordbrukande, enär de agrara villkoren runt Stureplan är starkt begränsade.

Kom gärna, men bo å tält.
Fri invandringsrätt för alla människor och envar, blev ett av de fundamentala besluten vid Centerstämman. Men vi bygger inte hus och hem, enär EU:s regler gjort dem så dyra, förklarade en cuffare och viftade livligt med armar och ben för att förstärka argumentationen. Vår paroll är ”retreat the street”, avslutade hon och sprang till cafeterian för att inhandla en stor stark. Karl-Rudolf förklarade att idén är klassisk humaniora och att Röda Korset säkert griper till hjälp med sina uppskattade tält.

*****

April 04 2013

Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren. i Vittinge informerar och kommenterar!

Sett & hört å Centerns partistämma.
Konferenslokalen å Upplands Väsby, som utlånats å Centerpartiets programstämma, gav en samstämmig bild av bristande samstämmighet, en tydlig känsla av att åtminstone fem partier samlats för kamp om programmets ”förädling”, för att låna partiordförande Anna Livs eget förnäma vokabulär.
”Äganderätten i centrum är vår värdegrund. Det är grunden för vår politik”.
”Alla människors lika rätt och värde är vår värdegrund. Det är grunden för vår politik”.
”Entreprenörerna i centrum är vår värdegrund. Det är grunden för vår politik”.
”Federalismens principer är vår värdegrund. Det är grunden för vår politik”.
”Småföretagarna i centrum är vår värdegrund. Det är grunden för vår politik”.
Karl-Rudolf fanns givetvis å plats och säger: De fem fraktionerna av ett parti som sammantaget äger 3, 2 % av valmanskårens sympatier borde åtminstone ha kunnat enas om vilken mat som skulle ätas å lördagskvällens bankett, stuvad lake, grävlingsgryta eller Jämtländsk kams.

Konsumenten blir utan.
Ja, Centerstämmans märkligaste uttalande kom å mitten av lördagens animerade debatt. En bondekvinna med fortfarande sädesmjöl i håret uttalade att: ”Maten ska ätas så nära konsumenten som möjligt”. Karl-Rudolf menar att det är en rimlig tanke att mat lokalproduceras och äfven förädlas nära konsumenten, men ska den nu även avätas i det nära grannskapet innan den når till konsumenten, vilken glädje hava då denne kvar?

Vem har rätt?
Det viktiga är inte vad som beslutas, utan att vi får rätt. Ja, detta centerfolksliga fenomen uppträdde vid ett flertal tillfällen, då Stureplansanhöriga VIP-gäster med solglasögon å hjässan uttalade vad som passar bäst å de trendmässiga centerperspektiven.

*****

Mars 2013

Fläderbärsproducent Karl-Rudolf Lundgren. i Vittinge, tillika reservreporter å VA, informerar och kommenterar!

Genom ihärdiga studier av de politiskt främsta i Vittingepolitiken har jag funnit tre olikartade karaktärer som de mest framträdande, säger Karl-Rudolf.

Moderater och Folkpartister.
köper trendriktiga kläder på NK, även om passformen är illa.
äter italienska ostar med passerad avokado och dricker rosévin till.
anställer tillfällig trädgårdsmästare för att trimma julgranen.
stöder projekt som Jämlikhet för Danderydsfruar.
köper tandborstar i årets färg.
får självmordstankar när årslönen underskrider 1,2 mkr.
låter psykologen undersöka barnen för ”förskoletrötthet”.
målar fågelbadet i blåa nyanser.
diskuterar gärna det litterära innehållet i Moires de la Guirdes senaste bok.
sparar franska vinetiketter i sitt minnesalbum.
lyssnar aldrig på melodikrysset.
betraktar inte Lars Widding som en författare.
ser ett American-cardkonto som en statuspryl.
tar aldrig av sig kostymen.

Vänsterpartister och Miljöpartister.
köper trendriktiga kläder på Frälsningsarméns second hand, främst för att passformen är illa.
dricker rött chilenskt vin och äter grönmögelost med pinjenötter till.
har aldrig julgran.
stöder projekt som befria delfinerna i Japanska sjön.
lånar tandborstar av varandra.
får självmordstankar när årslönen överskrider 1,2 mkr.
låter psykologen undersöka barnen för ”bristande revolutionär anda”.
klorerar fågelbadet.
diskuterar gärna det litterära innehållet i Gösta Linderholms sångtexter.
spiller vin i sitt minnesalbum.
manifesterar gärna mot melodikrysset.
betraktar Lars Widding som en tung och intellektuell författare.
ser ett Elloskonto som en statuspryl.
tar på sig den skrynkliga velourkostymen bara vid bröllop och begravningar.

Lokalpartister och övriga udda figurer.
köper kläder hos Galne Gunnar för att priset är trendriktigt. Funderar aldrig över passform.
äter jämtländsk mjukost med pasta och dricker finsk vodka till.
betraktar ”Rambo” som en kvalitetsfilm, som avnjuts medan barnen klär julgranen.
stöder projekt som gratis Aqua Vera och Old Spice till alla i Tärnsjö.
använder aldrig tandborstar.
får självmordstankar när lönen underskrider 24 kronor om dagen.
låter barnen undersöka skillnaden mellan röda och vita svampar i skogen.
tar vattnet i fågelbadet till groggen.
betraktar trisslotter som en god investering.
tatuerar barnen i identifieringssyfte.
diskuterar gärna det litterära innehållet i kommunens årsbudget.
ser det som en intellektuell prestation att klara melodikrysset.
betraktar Alice Tegnér som en tung författare.
betraktar kommunens VA-faktura som en statuspryl.
äger ingen kostym.


Äldre kommentarer från tiden innan Karl-Rudolfs stora uppdrag i fjärran östern:


Proletariatets diktatur får vänta

I ett samtal med vänsterpartiets mångårige ledargestalt, hr förskollärare Teodor Lenin Holgersson, meddelar han att någon revolution inte är inplanerad just nu. Kanske inte ens nästa vecka. Jag menar därför att vi troligtvis än en gång kan fira helgen under lugn och ro.

Ännu kvar i sina bojor hälsar

Karl-Rudolf

Gnu-kebab höjer kvaliten i äldrevården

Efter socialstyrelsen senaste påhopp om kommunens bristande matprestanda å äldreboenden, har det energiska kommunalrådet Carola Sken snabbt omförhandlat såväl matprocedurer som à la carte till nära nog himmelska höjder, erfar jag å skvallervägen. Avtalets nya innebörd är att de äldre hänvisas till Kajsa-Majsas hamburgeri å Centraltorget. Från och med nu kan de gamla alltid välja mellan inte mindre än tre rätter, nämligen tunnbrödsrulle, varm korv med eller utan bröd och slutligen den uppskattade kebaben av renaste gnu. Äntligen ett handfast och berömligt ingripande.

Bon appetit!

Karl-Rudolf

Starkt ledarskap i Vittinge-vänstern

Vänsterpartiet i Vittinge kommun beslöt vid sin senaste kongress att till partiordförande, styrelse, arbetsutskott, kansli och ende medlem välja hr Teodor Lenin Holgersson. Konferensen avslutades å centrala Stadts bakficka, varvid stämningen uppgives ha varit nog så munter.

Tjosan!

Karl-Rudolf

Nya argument mot länsbytet

Frk Henrietta Kvistlund framförde i ett samtal med mig sitt missnöje över länsbytet. Det är ett fördärv, menade hon med bister min. Jag var inlagd två veckor på Akademiska för en tid sedan och de hade så usla tidskrifter i väntrummen. Kan man inte hitta Lantmannen pekar det tydligt på dålig vård. Dessutom var det ingen som besökte mig på hela tiden.

Hälsosamma hälsningar

Karl-Rudolf

Störande avbrott i TV-reklamen

Vittinge marknadsföringsbyrå anklagar i ett skarpt formulerat brev TV 4 för att å ett störande sätt avbryta reklampassen med ovidkommande inslag såsom nyheter, väder och sportprogram, vilka riskera att draga tittarnas uppmärksamhet från de väsentliga kommersiella budskapen. Jag skulle vilja tillägga att även vissa samhällsbelysande program kunna anses som onödiga, då de inte alltid slutar med en allvarlig rekommendation att fläderbärssaft är att föredra före mjölkprodukter.

Med viss klagan

Karl-Rudolf

Idoler ska också ha sin skola

Vid Praktiska Gymnasieskolan i Vittinge kommun blir det nya och spännande utbildningar, framhåller fru rektor Marit Mjuk med tydlig stolthet. Sålunda kan vi för våra ungdomar presentera såväl treåriga sminklinjen, kläd- och modelinjen såsom inte minst koklinjen eller TV- skolan, som vi kallar det. Hur mycket matlagning läggs på schemat, frågade jag. Vi skall ha klart för oss att det inte är fråga om kockar för restaurangbranschen, korrigerar fru rektor. Den här maten behöver inte ätas. Det handlar mest om att framstå som prydlig, charmant och att synas mycket, betonar rektor Mjuk. Framförallt är det sista av vikt om man blir erbjuden någon politiskt betydande post, sedan man väl blivit kändis och välavlönat ansikte, avslutar fru rektor med en knyck på huvudet, markerande att hon just avslutat samtalet med en besynnerligt okunnig fläderbärsproducent. Ja, idoler skall väl också ha sin skola, menar jag

Prydlige och charmante

Karl-Rudolf

Inneboende sökes

Enär jag har många tillgängliga rum i huset på min fläderbärsfastighet, avser jag inom kort annonsera efter inneboende. Jag vill företrädesvis hyra ut till en kommunpolitiker alternativt till en bildad person.

Med hopp om framgång

Karl-Rudolf

Bränn allt!

Under allmänhetens frågestund, vid sistlidna fullmäktigesammanträde, steg en yngre person upp i talarstolen och framförde ärligen, betonat med diverse åthävor och gester, att Vittinge kommun snarast borde riva eller bränna halva samhället för att det var så fult. Sedan skulle det byggas upp igen med ideella krafter och innehålla fler diskotek, ungdomslokaler och minst två karamellbutiker nära skolan. Vänsterpartisten Sara Stahre såg framför sig inledningen på en revolution och stödde med fladdrande armar förslaget som det bästa hon hört på många år. Hr godsägare Justus Malmköping såg framför sig en väl utarbetad komplott mellan tonåringen och den revolutionära vänstern och nämnde ordet ungdomsanstalt ett flertal gånger. Närvarande massmediareporter skrev så att hon nära på fick tennisarm. Fullmäktiges ordförande torkade sig flera gånger i pannan med en pappersservett och kommunalrådet smög iväg för att köpa en förpackning stärkande mentoltabletter. Det hela lugnade dock ned sig när den diplomatiskt sinnade kristdemokraten, hr apoteksföreståndare Ragnar Solsken, yrkade på en förvaltningsutredningskommitté i ärendet. Flertalet vet att ett ärende som lämnas för utredning aldrig ser dagens ljus igen. Själv vill jag framhålla att förslaget ändå var återhållsamt, för att inte säga välbalanserat. Det hade ju ändå kunnat bli föreslaget att hela byn skulle brännas. Om man emellertid beslutar att tillgodose ynglingens propå, vill jag betona vikten av att inte utföra åtgärden under den hektiska fläderbärsskördetiden, utan fastmer satsa på det festfulla sista-april-firandet.

Er eldfängde

Karl-Rudolf

Trött Fullmäktige

Ånyo ett fullmäktigemöte har vederbörligen genomförts i Vittinge kommun utan vare sig upphetsning eller spännande dramatik. En skara trötta personer med böjda ben strömmade in i Folkliga Huslokalen och såg framför sig en halv dags avkopplande rekreation, kanske även en kort stunds sömn. Några öppnade brevet med för en vecka sedan tillhandahållna möteshandlingar för att upplysa sig om vilka ärenden som skulle avhandlas, men såg för många papper med för många bokstäver och lade uppgivet det hela åt sidan. En ledande oppositionspolitiker, om vilken man kan säga att ytligheten är hans främsta vapen, fann denna hantering ansvarslös och opponerade reflexmässigt och högljutt redan innan förhandlingarna inletts. Men där måste jag protestera och ge de uppgivna ledamöterna rätt. För mycket kunskap kan vara en belastning. Det har ju fattats många beslut förut, med och utan att någon förstått problematiken. Resultatet har blivit detsamma. Många dåliga beslut har lotsats vidare till kommunarkivet för framtida forskning. Det är trots allt lättare att 50 år senare klarlägga vad som rimligen borde ha varit en bra politik.

Vittinge i takdroppstider

Karl-Rudolf

LP_HEM.html

HEM